Costeşti- Cetatuie 

Blidaru Piatra Roşie

Sarmizegetusa Regia

Cetatea de la Costeşti

Este prima cetate,din ,,'salba' de fortificatii menite a apara accesul spre capitala antica a Daciei, Sarmizegetusa Regia. Se afla la o distantă de 19 km de Orăştie, Cetatea Costeşti este apărată printr-un întreg sistem, format dintr-un val de pământ, larg la bază de 6-8 m şi înalt acum de 2-2,5 m, care înconjoară terasele de sub deal.

În val erau înfipţi stâlpi groşi de lemn, formând astfel palisada după care se adăposteau luptătorii. Cetatea nu avea şanţ, dealul fiind foarte abrupt. Valul nu se închidea complet, capetele sale se petreceau unul peste altul, formând un cleşte. Chiar depăşind acest obstacol, duşmanul rămânea neputincios în faţa zidului maşiv al cetătii.

Din loc în loc, zidul cetăţii avea puternice bastioane. În timpul primului război daco-roman, cetatea Costeşti, "singura cucerire, este incendiată de către romani".

În răstimpul dintre cele două războaie, dacii o refac, degajând-o de urmele incendiului cu care supraînalţă valul. Aşa se explică culoarea roşie a ei.

Accesul la ruinele cetăţii se face pe jos, urmând drumul ce duce de la cabana Costeşti pe partea stângă a drumului Grădişte în circa 40 de minute. Drumul este accesibil şi pentru autoturisme parţial, până la circa 300 m de ruine.

Cetatea de la Blidaru

Face parte din complexul de fortificaţii care aveau destinaţia de a apăra capitala Daciei. Importanţa acestor ruine consta atât în rolul militar pe care l-a avut, cât şi în cel spiritual, ilustrat de existenţa sanctuarelor de aici.

Accesul se face pornind de la cabana Costeşti pe poteca ce urcă pe partea stângă a râului Grădişte spre dealul Blidaru. Drumul prezintă marcaj turistic, este mai dificil şi nu poate fi parcurs decât pe jos. Timp necesar circa 80 de minute.

Cetatea de la Piatra Roşie

Dincolo de Blidaru, înspre satul Luncani se poate ajunge la cetatea de la Piatra Roşie, aşezată pe vârful dealului cu acelaşi nume, la o altitudine de 832 m, între pâraiele Valea Roşie şi Valea Tisei. Ruinele cetăţii, construită din piatră pe jumătatea de miazăzi a platoului, indică forma ei de patrulater, cu laturi lungi de 96 m şi cele scurte de 39 m. Cetatea a dispus de cinci turnuri, iar în interior de o clădire de lemn cu două încăperi şi un pridvor. Spre nord-vestul cetăţii se afla groapa pentru aşigurarea garnizoanei cu apă. Tot aici pot fi văzute şi urmele unui sanctuar. Obiectele mărunte descoperite atestă faptul că aici a existat şi o intensă viaţă gospodărească. În interiorul incintei a doua se afla un drum pavat cu piatră, bine păstrat, pe care se putea ajunge în cetate trecând prin turnul de sud-est. Cetatea de la Piatra Roşie, aşezată pe culmea dealului izolat şi cu prăpăstii abrupte din trei părţi, a făcut parte din şistemul exterior de fortificaţii ale Sarmizegetusei, având rolul de a împiedica înaintarea inamicului.

Sarmizegetusa Regia

Adevăratul centru administrativ şi religios al dacilor a fost Sarmizegetusa, aşezată pe malul drept al Apei Grădistei. Deşi se află la 1200 m altitudine, cetatea este dominată de înălţimile înconjurătoare mai mari, la confluenţele Râului Alb cu Godeanu. Ruinele de aici scot la iveală cele trei părţi componente: cetatea propriu-zisă, sanctuarele şi aşezările civile. Intrarea în cetate era aşigurată de trei porţi. Poarta de est ne conduce pe un drum larg de 5 m, pavat cu lespezi de piatră cioplită, până la sanctuare, care sunt situate pe alte terase, la circa 100 m. Zidurile cetăţii au grosimea de 3 m, sunt constituite din blocuri de piatră şi închid cinci terase, acestea având o suprafată de 3 ha. Din complexul religios se mai pot vedea şapte construcţii.

Sanctuarul mare, rotund, este cel mai important element, constituit din blocuri de piatră aşezate în formă de cerc cu diametrul de 30 m. În interiorul lui se află un al doilea cerc cu diametrul de 20 m, realizat din stâlpi de lemn, dispuşi sub formă de potcoavă.

Cel de al doilea sanctuar, în apropierea celui mare, are 114 stâlpi de piatră dispuşi în 13 grupe. Cel de al treilea sanctuar are formă patrulateră, fiind împrejmuit cu stâlpi de andezit, având în interior 18 coloane grupate în trei rânduri. Pe terasa superioară a complexului întâlnim grandiosul sanctuar cu coloane având dimensiunile de 38 m lungime şi 32 lăţime. Acesta este format din 60 de coloane grupate în şase rânduri de câte 10. După sfârşitul războiului daco-roman din anul 106 e.n., deşi cetatea era în mare parte avariată, Traian a instalat aici o puternică garnizoană romană cu ostaşi din legiunea a IV-a Flavia Felix.

Vestigiile descoperite la Sarmizegetusa, centrul politic, religios şi militar al dacilor, constau din urme de locuinţe, unelte de fier, părţi din vase, ceramică dacică pictată, un vas cu inscripţia "Decebalus per Scorillo", blocuri de piatră cu litere greceşti şi latine, obiecte de podoabă din metale preţioase, monede etc.

Accesul la cetate se face urmând drumul forestier de la cabana Costeşti către satul Grădişte (10 km), până la intersecţia drumului cu pârâul Valea Albă (6 km). Se continuă drumul pe vale (4 km), terenul fiind mai dificil. Este posibil accesul cu autoturism în perioade secetoase şi cu numai cu autoturism de teren în perioade ploioase. Deşi sunt numai 20 km de la Cabana Costeşti până la Cetate, timpul necesar parcurgerii acestui drum cu maşina este de aproximativ o oră. O altă variantă de a ajunge la cetate este drumul forestier de la cabana Costeşti la cabana forestieră Tâmpu (22 km), drum acceşibil cu autoturismul, restul traseului urmând a se parcurge pe potecă, pe jos, în circa 40 de minute. Cabana forestieră nu oferă poşibilităţi de cazare, se poate utiliza doar ca refugiu.